сряда, 9 юли 2008 г.

Егото..

.. не е плевел, който не се нуждае от грижи за да избуява, макар че също като плевелите задушава и подтиска доста други страни от същността ни.
Егото е хищно цвете, което трябва да се подхранва, за да съществува и расте. Храни се с одобрение, с подчинение, със съгласие. Расте върху почвата на собствената ни представа за значимост, която в повечето случаи е илюзорна, защото се крепи върху чужди думи и реакции, а те често пъти не са искрени и умело преследват целта на притежателя си. Ако са - е възможно да са резултат от недостатъчно трезва преценка или да са повлияни от някой друг, сляпо следван като пример източник. И в двата случая, изграждането на самоуважение върху основите на чуждо мнение крие риска от загуба на реална представа за собствена стойност и размиване на индивидуалността. Крачката от консумиращ обожание до превръщане в храна на собственото си его е удивително лесна, изведнъж да загубиш тухличките, от които го изграждаш - също. Мнението на хората е с рязко променлив характер, тъй като е склонно да зависи от тенденции, дружески кръг и желание за вписване в мнозинството.
Да уважаваш себе си заради това, което мислят другите за теб е като да ходиш по въже - в голяма степен зависиш от вятъра. Аз не бих прекарала живота си в страх вятърът да не се усили или да смени посоката си. В моето море корабите се задвижват от двигатели с вътрешно горене, а вятърът е добре дошъл, стига да не се взима на сериозно :)

1 коментар:

Анонимен каза...

Самоуважението идва със себеопознаването, хванали са се за ръчичка и се разхождат заедно из джунглата на душите ни, често пъти безцелно, а още по-често тласкани от страхове към някоя яма. Жалко, че толкова малко обичаме самите себе си, че не можем да намерим полянката с цветята, където ще сме уверени и сигурни точно защото ще осъзнаваме силата си и въпреки несигурната реалност. Там под силните слънчеви лъчи егото се изпарява и остава чистото, истинското ни АЗ. Тогава ще можем наистина да дадем и наистина да получим без да имаме нужда от това и точно заради това :)